OSS - Ofte stilte spørsmål
Her finner du ofte stilte spørsmål vi får. Sjekk gjerne her før du ringer inn.
Her finner du ofte stilte spørsmål vi får. Sjekk gjerne her før du ringer inn.
Flyvende lanterner kan utgjøre en stor brannrisiko. Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer brannfare utendørs under slike forhold eller på slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokt. En slik lanterne kan ses på som et flyvende bål. Man har ingen kontroll på hvor de lander, eller om de er slokket når de lander. De kan dermed starte en brann langt unna og uten at man er klar over det.
I tillegg har brann- og eksplosjonsvernloven en generell aktsomhetsbestemmelse:
Enhver plikter å vise alminnelig aktsomhet og opptre på en slik måte at brann, eksplosjon og annen ulykke forebygges.
Det er svært viktig å forholde seg til bruksanvisningen på slike lanterner. Det være vindstille når man sender opp lanterner. Lanternene skal ikke sendes opp i nærheten av flyplasser og strømkabler. Slike lanterner vil forstyrre pilotene og kan medføre alvorlige ulykker. Noen steder i landet er det innført forbud om oppsending av slike lanterner
Det er ikke krav til at ethvert soverom skal ha vindu som rømningsvei. Iht. dagens regelverk skal det fra branncellen (boligen/leiligheten) være tilgang til to uavhengige rømningsveier eller direkte tilgang til sikkert sted. Utover dette må minst annethvert rom for varig opphold ha rømningsvindu.
Dersom du har spørsmål om krav til boligen ta kontakt med din kommunes byggesaksavdeling.
Fra bolig kan utgangen være rømningsvindu som har underkant til og med 5,0 m over planert terreng, eller til og med 7,5 m over planert terreng dersom det er atkomst til fastmontert stige med ryggbøyler. Ved større høyder må det være atkomst fra rømningsvindu til utvendig trapp. Utfellbare stiger og redningslinjer som selges, kan bare benyttes som et tillegg/supplement, til de allerede påkrevde rømningsveiene.
Pulver er lite farlig å få i seg, men det kan virke lett irriterende og uttørkende på slimhinner i øynene og luftvegene. Innpustning og svelging av mindre mengder pulver kan medføre kvalme og brekninger. Innpusting av større mengder kan gi pustevansker og risiko for utvikling av lungeødem. Ved massiv eksponering for pulver kan en få akutt oksygenmangel, hvor så lege bør oppsøkes.
Borettslag og sameier faller inn under virksomhetsbegrepet. Med virksomhet menes ethvert offentlig og privat foretak, uansett om foretaket er etablert med tanke på forretningsmessig fortjeneste eller ikke. Dette medfører at internkontrollforskriften gjelder borettslag og sameier, som betyr at styret er juridisk ansvarlig for brannsikkerheten.
Alle skorsteinsløp som det er montert ildsted på skal betale avgift for tilsyn og feiing. Brukes det gassanlegg til oppvarming skal det kun betales tilsynsavgift. Hvis grunnlaget for avgiften endres (dvs hvis ildstedet(ene) fjernes eller nytt ildsted monteres) skal dette meldes inn til brannvesenet. Melding om nytt ildsted eller Søknad om fritak for feiing og tilsyn
Seriekoblede røykvarslere "prater" sammen. Utløses en røykvarsler, for eksempel i stua, vil de andre røykvarslerne utløses, uavhengig av plassering, for eksempel på soverommet. Hensikten med seriekobling blir derfor at det er lettere å høre alarmen over hele huset. Det må selvsagt være flere røykvarslere dersom du har et større hus.
Dette gir dårlig forbrenning, som kan forårsake bekdannelse som igjen kan medføre sotbrann. Det er dårlig økonomi å fyre med fuktig ved fordi det gir mindre varme i boligen. Spør feieren din om gode fyringstips. Les mer her.
Alle boliger skal ha brannalarmanlegg eller røykvarslere. Du må ha minst én fungerende røykvarsler i hver etasje. De skal være plassert slik at de kan oppdage og varsle om brann på kjøkken, i stua, sonen utenfor soverom og i sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være dør mellom et rom som skal dekkes og rommet der røykvarsleren er plassert. Har du for eksempel åpen løsning vil en røykvarsler kunne dekke både kjøkken og stue. Hvis du har dør mellom, må du ha en røykvarsler i hvert av rommene. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.
Følg monteringsveiledningen. Det skal meldes til brannvesenet når man monterer et nytt ildsted. bruk dette skjemaet: Melding om nytt ildsted
Det kan skyldes flere ting. Prøv å åpne flere ventiler slik at det blir bedre tilluft. Dersom dette ikke virker, ta kontakt med feieren din, for å få undersøkt.
Det skal ikke lagres noe brennbart i rømningsvei. Det skal heller ikke lagres noe som er til hinder for trygg og sikker rømming. Dette gjelder generelt for alle bygninger og oppholdssteder, slik som ved boliger, sameier/borettslag og forsamlingslokaler.
Brannvesenet tar dessverre ikke imot utgåtte nødbluss/raketter. Disse skal heller ikke kastes i vanlig avfallsbeholder.
De som selger nødbluss/raketter har ofte en ordning for retur av utgåtte produkter. Dersom de ikke tar imot kan du ta kontakt med OMR(Organisk materialretur). De holder til på Storøy i Karmøy kommune og tar i mot slike produkter.
Kontakt byggesaksavdelingen eller servicetorget i din kommune.
Haugaland brann og redning tar ikke imot gamle eller brukte brannslokningsapparater. Det kan enten leveres som spesialavfall hos renovasjon eller leveres tilbake til utsalgsstedene.
Alle moderne ildsteder kommer med en monteringsveiledning der detaljerte krav til avstand mellom ildstedet og brennbart materiale er beskrevet.
Bosted og arbeidssted innen 5 minutt fra aktuell brannstasjon
Førerkort klasse B
God skriftlig og muntlig fremstillingsevne
God helse og fysikk. Tilfredsstille krav som røykdykker (jf. Arbeidstilsynets krav)
Godkjent politiattest
Se ledig stilling.
Slokningsapparater har begrenset holdbarhetsdato. Pulverapparater tilpasset boliger skal kontrolleres av fagkyndig personell minst hvert 5. år, og på slokkeservice minst hvert 10. år. Skumapparater skal ha service minst hvert 5.år. Dette skal fremgå av etikett på apparatet.
Det er viktig at beboer selv gjennomfører en kvartalssjekk:
Avstand fra golv til underkant av vindusåpningen bør være maksimalt 1,2 m med mindre det er truffet tiltak for å lette rømning. Rømningsvindu må ha høyde minimum 0,6 m og bredde minimum 0,5 m. Summen av høyde og bredde må være minimum 1,5 m. Svingvinduer med dreieakse må ha tilsvarende effektiv åpning. Vindu i skrå takflater er vanligvis ikke egnet som rømningsvindu.
Ved montering av nye ildsteder anbefales bruk av murer/fagperson. Brann og redning ved feiertjenesten skal ha melding om nymonterte ildsteder. Skjema for innmelding av nytt ildsted.
Bruk alltid monteringsanvisning.
Ildstedet kan monteres selv, men melding om nymontering skal sendes brannvesenet. Vi anbefaler at en fagperson tar seg av hele prosessen. Husk: Følg alltid monteringsanvisningen.
Vi anbefaler ikke bruk av kullgrill eller engangsgrill på terrasse/balkong. Gass eller el-grill kan benyttes der dette er tillatt. Husk å ikke lagre gassbeholderen i kjeller eller på loft.
Vi kan dessverre ikke låne ut materiell siden det stilles strenge HMS-krav til vårt redningsutstyr. I spesielle tilfeller kan det likevel lånes ut materiell. Ta kontakt med beredskapsavdelingen på tlf: 91 91 01 11.
Nei, dessverre tilbyr vi ikke utleie av redningsvester.
Gulvplaten må være ubrennbar.
Ved boligtilsyn av fyringsanlegg i bolig må huseier eller representant være hjemme hvis vi skal få utført tilsyn av fyringsanlegget, samt kontrollere behovet for feiing av skorsteinen.
Ved feiing trenger du ikke være tilstede. Feiing kan bli utført hvis du har satt frem stige og avtalt med feier samt bekreftet på sms med adresse at trekket og spjeld er stengt. For at feieren trygt skal kunne utføre jobben sin skal det være fastmontert stige på tak. Se pdf for detaljer (490KB)
Dersom du har loftsluke så må huseier eller representant for eier være hjemme.
Alle registrerte fyringsanlegg skal feies etter behov. Behovet vurderes i forhold til kriterier som fyringsmønster, alder og tilstand på fyringsanlegget. Feiing skal gjennomføres etter behov, som betyr at det kan gå fra 1 – 12 år mellom hver feiing. Dersom det ikke mottas varsel om tilsyn eller feiing ta kontakt på e-post: feier@hbre.no eller tlf: 91 91 01 11.
Forbrukkerrådet opplyser at slokkesprayer har dårlig effekt på brannslokking. Fremfor slokkespray vil vi heller anbefale andre former for tilleggsutstyr, for eksempel brannteppe eller slokkegranat. Slokkespray kan aldri erstatte lovpålagt slokkeutstyr (håndslokkeapparat eller brannslanger).
På grunn av stor arbeidsbelastning i form av faste oppgaver og pålagte øvelser har vi endret praksisen med besøk på brannstasjonen. Det er nå lagt til en egen uke på våren hvor den enkelte barnehage tilbys å komme på besøk på brannstasjonen. Hver enkelt barnehage blir kontaktet i god tid før barnehageuka med informasjon om når det skal foregå og hvordan man kan melde seg på. Når det gjelder skoler henviser vi til åpen dag på brannstasjonen som annonseres i sentrale media i forkant av åpen dag. Åpen dag på brannstasjonen skjer på høsten.
For mer informasjon om barnehagebesøk se her.
Styret i borettslaget/sameiet er pliktig i å ha rutiner for regelmessig kontroll og vedlikehold av røykvarslere og brannslokningsutstyr i fellesarealer og i boenhetene. Hver enkelt andelseier er selv ansvarlig for slokkeutstyret i sin egen boenhet.