• Sørg for at hytta har røykvarsler og brannslokkingsutstyr.
  • Sjekk at røykvarsleren fungerer og at den kan høres på alle soverom og oppholdsrom, også når dørene er lukket.
  • Kontroller at slokkemiddel som brannslange eller brannslokkeapparat er lett tilgjengelig.
  • Sørg for at rømningsveier er lett tilgjengelig og fri for snø.
  • Gå aldri fra levende lys eller flyttbare elektriske ovner i bruk.

De siste ti årene har til sammen 25 personer mistet livet i branner i hytter og fritidsboliger. Bruk av åpen ild og elektrisitet er de vanligste årsakene til brann på hytta.

Husk nytt batteri

De fleste branner starter om natten. En røykvarsler som virker er en billig forsikring for å komme seg ut i tide. Det skal være brannalarmanlegg eller røykvarsler(e) i alle boliger, hytter og fritidseiendommer. Det skal være minst en røykvarsler i hver etasje. Den skal dekke kjøkken, stue, soner utenfor soverom og sonen utenfor teknisk rom. Det kan ikke være en dør mellom rommet der røykvarsleren henger og området som skal dekkes. Hvis du for eksempel har røykvarsleren i stua og du har dør inn til kjøkkenet, må du også ha en røykvarsler der.

Du skal kunne høre alarmen tydelig i oppholdsrom og på soverom når dørene mellom rommene er lukket. Sjekk røykvarslerne med jevne mellomrom. Gjør det til en huskeregel å ta med nytt batteri når du handler til ferien.

Slurver med brannsikringen

I en undersøkelse fra 2011 svarte åtte prosent av hytteeiere at de ikke hadde røykvarsler på hytta. En av tre hadde ikke byttet batteri i røykvarsleren det siste året. Dette betyr i praksis at 150 000 hytter kan være uten røykvarsler som virker.

Lag en nødplakat

Hvert år rykker brannvesenet ut til mellom 100 og 150 hyttebranner. Lag en nødplakat for hytta så er du bedre forberedt til å forklare redningsmannskapene veien til der du er.

 

Kilde: Sikkerhverdag.no