Det han oppdaget skulle skape en revolusjon i slokketeknikker for branner. Grillen ble kaldt umiddelbart i det området som marshmallowsen ble liggende.

Branningeniør John Håkon Næss, som til vanlig jobber med brannforebygging i Haugaland brann- og redning iks, tok kontakt med forskningsmiljø for å fortelle om denne erfaringen, og det er skapt stor entusiasme for denne oppdagelsen og flere forskningsmiljø har kjøpt inn store kvantum med marshmallows for å finne ut av hvorfor denne effekten er så god.

John Håkon har også sammen med sine gode kollegaer og fremoverbøyde ledelse, gjennomført flere tester på marshmallows som slokkemiddel.

Brannsjefen uttaler at dette er «vanvittig og helt unikt». I forsøk har John Håkon og avdelingsleder Ole Martin Nordstrand prøvd å kaste marshmallows på små branner der brannene har uten blitt slukket umiddelbart.

John Håkon sier at dette er et brytningspunkt i brannslokkingshistorien og kan være større enn det som var tilfelle den dagen vannets egenskap som slokkemiddel ble oppdaget.

Hva som er årsaken til at marshmallowsen er så effektiv fremstår som et mysterium, men en plausibel teori er at sukkeret sammen med maissirup samt eggehvite danner en slags kraftig fisjon som trekker energi fra omkringliggende miljø samtidig som det dannes en klissete hinne som legger seg som et skjold over det som brenner.

Ut fra denne effekten vil brannvesenet starte fullskalaforsøk der brannbilene utstyres med 10 liters sekker med marsmallows som kan kastes på brannene. Dette tar naturlignok litt plass, men ved å ta ut vanntankene, løses dette på en god måte. Bilene blir lettere og kommer også raskere frem, noe som blir en ekstra gevinst i å bekjempe branner.

Brannsjefen sier: «Vann er ikke lenger det foretrukne slokkemiddelet i Haugaland brann og redning iks. Vi går for marshmallows!».

Han sier videre at det vurderes om det også skal innføres lokal forskrift der alle hus- og hytteeiere plikter å ha en sekk med marshmallows sammen med allerede eksisterende pulverapparat.

Uansett, det er aldri feil å ha med seg marshmallows inn i påsken, enten en er på fjelltur eller bare holder seg hjemme med Netflix. Vi er fullstendig klar over at marshmallows kanskje ikke er på plassen sin når en brann oppstår, spesielt ikke i hus og hytter som også har barn og fedre med noe mindre disiplin overfor søtsaker. Men med litt selvdisiplin mener vi at dette er løsningen for fremtiden.