Mange av oss skal kanskje en tur på hytta i høstferien. Kanskje har du leid deg en hytte? Uansett om du eier eller leier en hytte har vi noen gode brannsikkerhetstips til deg.

Røykvarsler
Er du usikker på om det finnes en røykvarsler på hytta du og dine skal på, ta med deg nye batterier. Kjøp gjerne en ny røykvarsler og en gass/kullosvarsler for de som har gassdrevet utstyr i hytta. 

Slokkeutstyr
Forsikringsselskapene rapporterer årlig om 800 hyttebranner. Og undersøkelser viser at 15.000 hytter mangler slokkeutstyr i Norge. Brann i hytter skiller seg ut fra brann i bolig da hyttene har betydelig lengre utrykningstid for brannvesenet.

Dersom du skal leie hytte, spør eier om slokkeutstyr er på plass og hvor det er plassert. Kravet sier at det skal være minst et slokkeapparat eller husbrannslange i hytta. Husk at slokkeutstyr må sjekkes.

Rømningsveier
Skal du leie hytte er det alltid en god ide å bli kjent med rømningsveiene ut fra hytta. Ta gjerne en liten brannøvelse med hele familen som en god start på vinterferien. Ta en runde i hytta og sjekk røykvarslere og se at slokkeutstyr er på plass. 

Hyttefolk slurver med brannsikkerheten
Det er en falsk trygghet å ha røykvarsler, med mindre man sjekker at den fungerer hver eneste gang man tar hytta i bruk. Man vet ikke om røykvarsleren har gått tom for batteri siden forrige gang du var på hytta, med mindre du tester den.

Hytte

Her er en sjekkliste for hytta:

- Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
- Ha alltid ekstra batterier i reserve
- Gå aldri fra levende lys
- Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
- Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
- Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
- Vær ekstra varsom ved bruk av gass
- Sjekk utstyr og slanger jevnlig
- Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
- Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette.

Lag en nødplakat til hytta

Mange hytter mangler presise adresser. Med en nødplakat sender du redningsmannskapa til rett stad dersom uhellet skulle være ute. Se hvordan du kan lage en nødplakat på nettstedet: https://www.sikkerhverdag.no

 Nødplakat

Kilde: Norsk brannvernforening