Her er noen kjappe fyringstips. Det mest uvanlige å legge merke til er punkt tre, hvor man skal tenne opp fra toppen av veden. Les nøye og bruk!

 

  • Bruk tørr ved. Du kan sjekke om den er tørr ved å slå to vedbiter sammen. Våt ved avgir da en dump lyd, mens tørr ved avgir en smellende lyd som når et balltre treffer en ball. Se etter tegn på råte og fukt, og kjenn på vekten. Tørr ved er lett.
  • Sørg for god trekk. Dårlig trekk øker utslippene, og du taper energi opp pipen. Først når ildstedet er varmt, etter minst ti minutter, kan du gradvis skru ned luftinntaket på ovnsdøren.
  • Tenn opp fra toppen av veden. Ja, du leste riktig. Tenner du opp på toppen av veden med en opptenningsbrikett, vil du redusere utslippene av partikler. Dette fungerer best på nye ovner, men kan også brukes på gamle. Årsaken til at dette er best, er at vedstykkene som ligger nederst vil bli varmet opp, og deretter starte å avgi gasser som igjen tennes av varmen på toppen.
  • Tenn opp med små, tørre vedstykker. Ikke tenn opp med våt ved og store vedkubber.
  • Ikke brenn ovnens bruksanvisning. Om du har kjøpt ny ovn, les hvordan du bruker den.
  • Ikke brenn søppel. En vedovn er ikke et forbrenningsanlegg for søppel.
Om du skulle få pipebrann:
Steng alle luftventiler, ring 110 og sjekk at sotluka ikke står mot noe brennbart.
Du kan prøve å slukke med brannslokkeapparat gjennom sotluka, med støtvis trykk. Ikke bruk vann. Det kan i verste fall føre til at piperøret sprekker.

Video på engelsk som viser hvordan fyre opp i peisen.