Julegavetips

Røykvarsler
Den nasjonale røykvarslerdagen var 1.desember, og røykvarslere redder 10-15 liv hvert år. De fleste som omkommer i brann, dør som følge av røykforgiftning i egen bolig. En vanlig husbrann danner svært store mengder røyk, sørg derfor for at du har røykvarslere som virker! Røykvarsleren bør byttes ut etter 10 år.

 

Matlaging på komfyr
1 av 10 branner i hjemmet tilberedes på komfyren. Dette skyldes vanligvis uforsiktighet og glemskhet. Vær derfor alltid i umiddelbar nærhet til komfyren når den er på. Ved sterk varme er fett og smult selvantennende. Skulle det oppstå brann, må du ikke slukke med vann! Ha et lokk eller lignende lett tilgjengelig, sett det over gryta og skru av platen slik at flammen kveles. 

Levende lys
 

Levende lys
Levende lys er koselig, men uten visse forhåndsregler – en brannfare. Sørg for å ha lysestaker i ubrennbare materialer og styr unna brannfarlig pynt som for eksempel mose, kvister og andre tørre naturmaterialer. Det er i tillegg lurt at underlaget lysene står på er brannsikkert. Den viktigste regelen er likevel å ikke forlate et rom med levende lys.

Julebelysning
Det er mer populært enn noen gang å pynte til jul med utendørs julebelysning.

Husk at belysningen som brukes ute skal være godkjent for utendørs bruk. Bruk også egen utendørs stikkontakt for å unngå ledninger som står i klem i dører eller vinduer. Sjekk tilstanden på belysningen; sprø ledninger, svidde eller brune kontakter og pærer er tegn på at belysningen bør byttes ut. 
 

Julelys